Kontrollplan – Hur gör man en?


Jag får ofta mail från person som vill att jag ska hjälpa till att ta fram ”en enkel kontrollplan” som de kan använda till sitt bygglov eller sin bygganmälan. Det är inte helt enkelt att förstå vad en kontrollplan är när man inte arbetat med en tidigare.

Kontrollplanen är helt enkelt ett dokument som listar upp de kritiska momenten vid en byggnation eller anläggning, vilken kontroll som ska utföras på momentet, vem som utför kontrollen, något annat ska inte finnas med.

Hur ofta är det t ex någon inte saxar isoleringen över skarvar vid platta på mark? Har aldrig hänt vad jag har sett, men ändå finns det med på 99% av alla kontrollplaner, vilket gör punkten i princip helt onödig.

Däremot så är det ofta jag sett att fukt byggs in och leveranser bli felaktiga, därför brukar jag alltid lägga in i kontrollplanerna att en leveranskontroll skall göras på mottagande gods, så det överrensstämmer med det som beställts och att någon är ansvarig att utföra detta.

Här är ett exempel på hur en kontrollplan kan se ut:

kontrollplan

kontrollplan omfärgning fasad

Det här är en väldigt enkel kontrollplan, men som absolut inte behöver vara mer komplicerad. Här är det en kommun som viljat ha in en kontrollplan på en omfärgning av en fasad.

Helt enkelt:

1. Vad ska kontrolleras?

2. Hur ska kontrollen ske?

3. Mot vad ska kontrollen göras?

4. Vem utför kontrollen?

Maila mig gärna om ni har några funderingar på kontrollplaner: tobias@nerikearkitektur.se

Comments & Responses

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *