Braskamin – Köpguide! Saker man man bör känna till innan köp

Det är ändå lustigt vilken attraktion och fascination vi människor har för elden, det verkar sitta djupt rotat i oss att så fort det blir lite mörkt och kallt ute så ska vi samlas kring en eld. Vi hade förr i tiden öppna eldar som senare blev till öppna spisar och numera är det framförallt braskaminer som lockar.

Det är bara att hålla med, det finns få saker som faktiskt gör vintern och hösten så lockande som att äntligen få tända upp braskaminen. I den här artikeln kommer jag gå igenom de vanligaste frågorna jag får och som vi ofta fick när jag jobbade på kommunen som stadsarkitekt gällande braskaminer.

Sen har jag själv köpt två braskaminer de senaste åren så har hunnit nörda ner mig lite i ämnet och hoppas jag kan dela med mig av lite vettig kunskap och tyckande till er som precis ska köpa en braskamin. Tänk nu på att jag inte är en braskaminförsäljare utan min kunskap sitter framförallt i byråkratin och inte lika mycket i regelrätta installationen av braskaminen.

Vad ska man tänka på när man ska köpa braskamin?

Vilket bränsle ska man använda?

Det finns flera olika alternativ här, det vanligaste är givetvis att använda sig av ved men nuförtiden så har det även blivit populärare med bioetanol, gasol och andra typer av bränsle. Vad jag kan utläsa så finns det inget rimligt alternativ till ved än så länge på marknaden.

Givetvis kan det vara schysst att ha en dekorationskamin med bioetanol som inte kräver en skorsten men för oss som letar en braskamin som faktiskt ger lite värmeffekt så är det långt ifrån ett rimligt alternativ kostnadsmässigt. En dekorationskamin kostar ca 25kr i timmen att ha tänd och ger då en effekt av 6kW.

Så kort och gott, använd ved, det finns idag inga vettiga alternativ. Helst av allt hårda träslag som ek, bok, ask som brinner väldigt jämnt och fint och ger inte alls mycket aska. Givetvis fungerar det umtärkt med lite mindre exklusiva träslag som björk, lönn och gran också.

Hur eldar man i en braskamin och hur mycket ved ska man lägga in?

Nu är det här givetvis generellt och beroende på modell och tillverkare men generellt sett så är det de här stegen:

  • Klyv och ta fram 1 – 2 kg tändved (2 – 4 cm diameter ungefär)
  • Använder du för lite ved eller för grovt kluven ved så är det svårt att få rätt arbetstemperatur.
  • Se till att förbränningsspjället är helt öppet.
  • Lägg tändkuddar i botten.
  • Stapla tändveden korsvis på varandra luftigt i braskaminen.
  • Se till att du har bra ventilation under upptändningen, öppna gärna ett fönster.
  • Se till att du har öppen lucka under upptändningen.
  • Vänta ca 10 minuter och se till att det är övertänt innan du stänger luckan.

Contura har gjort en bra video ni kan kika på här:

Vad är effekt på en braskamin och vilken behöver man?

Nästan alla tillverkare som säljer braskaminer anger en effekt i watt och jag tyckte det var grymt svårt att veta vilken effekt vi behövde till vårt stora vardagsrum.

Det är lite otydligt hos leverantörerna och de vill inte gärna rakt av säga en effekt utan menar på att det varierar med designen men givetvis har mycket att göra med effekten så här har ni en lista som jag själv skapat genom att beräkna utifrån vissa antaganden.

Här förutsätter jag att vi har ett hus med bra isolering som är byggt senare delen av 1900-talet eller senare och att det är en öppen planlösning och jag vill uppnå en temperatur runt 22 grader i rummet. Jag förutsätter också att ni har en rumshöjd enligt svensk standard (2,4-2,5m).

Hur mycket ved gör man av med på ett år i braskamin?

Om du är lite av en storkonsument och verkligen ser till att elda kontinuerligt i braskaminen så räkna med mellan 2 till 3 kubik under en vintersäsong och då på ett år så kan du räkna med kanske totalt 3-4 kubik om du även eldar lite in på våren och hösten.

1 kubik ved kostar ungefär 500 – 1000 kr per kubik.

Vad är verkningsgrad på en braskamin?

Verkningsgraden är helt enkelt hur mycket effekt du får ut i värme av ditt bränsle (ved) så har du låg verkningstrad i en braskamin så behöver du mer bränsle (ved) för att uppnå samma effekt som en braskamin med högre verkningsgrad.

En modern braskamin har mellan 70-85% i verkningsgrad om man ska tro på energimyndigheten, som rimligen känns som en bättre källa än leverantörerna själva.

De krav som kom nyligen säger att en braskamin måste ha en verkningsgrad på över 65% och det är inte ett direkt problem idag då alla nyare braskaminer redan ligger över.

Vad behöver man för tillstånd för att installera en braskamin?

Det är lite saker man behöver ha koll på när man ska köpa och installera en kamin så jag satte ihop en checklista:

  • Kontrollera att kaminen är CE-märkt och har en prestandadeklaration. (Vanligtvis inget problem om du köper från känd leverantör)
  • Bygganmälan krävs alltid när man installerar en ny braskamin om du inte redan har en.
  • I vissa kan det behövas bygglov (ytterst sällan) och det är om byggnadsnämnden gör bedömningen att skorstenen påverkar fasaden. (om du drar rökkanalen upp längs sidan på huset exempelvis)
  • När du gör anmälan behöver du skicka in: planritning där braskaminen syns. en fasadritning där skorstenen tydligt syns och en kontrollplan som visar på de mest kritiska momenten i installationen. Sen behöver byggnadsnämnden också prestandadeklaration för braskaminen och för rökkanalen.
  • Det är först när du fått startbesked du kan börja installationen av braskaminen.
  • När du fått braskaminen installerad så behöver du få ett sotarintyg på att braskaminen är funktionell. Du behöver också skriva under kontrollplanen och se till att den är komplett ifylld. Båda dessa dokument skickas till kommunen.
  • Nu så får du ett slutbesked av kommunen och kan köra igång och elda!

Behöver du hjälp med att ta fram en kontrollplan eller ritningar så ring eller maila mig så kan jag hjälpa till. 90% av ovanstående brukar dock en bra leverantör kunna hjälpa till med när ni köper braskaminen av dem.

Här kan ni hitta exempel på ritningar för installation av braskamin hos Karlstad kommun.

Hur ofta ska en braskamin sotas?

Om du eldar en hel del så du eldar över 500 kg ved om året så ska du sota en gång om året.

Om du däremot bara trivseleldar och ligger under 500kg ved om året så är det var tredje år som gäller.

Vill du läsa mer om sotning så kika in hos sotarna.com här.

Vad kostar det att installera en braskamin?

Nu beror det här givetvis på en mängd olika faktorer, som hur du placerar kaminen, hur ditt tak ser ut, var rökkanal ska gå och så vidare. Men för att ni ska få en hyffad idé så har jag sammanställt dels från mina egna kunder och från byggahus forum där massor med användare berättat vad deras installation har kostat totalt.

Själva braskaminen i sig kostar mellan 15000 – 50000kr

Arbetskostnad och materialkostnad hos de flesta varierar mellan 15000kr upp till 40000kr.

Det som framförallt ger ökade kostnader är:

  • Högt till tak eller fler våningar
  • Avväxlingar i takstolar eller andra bärande delar
  • Antalet sidodragningar som behöver göras av rökkanalen.
  • Antal håltagningar som behövs.
  • Hur mycket isolering som behöver skottas undan.
  • Stödpunkter som behövs för kanaler.

Så en installation av en braskamin kan vara en halv arbetsdag ibland och i andra fall en hel vecka.

Men räkna med att totalt landa som billigast rund 35000kr och nån slags medelpris är väl runt 55000kr för braskamin och installation.

Hur rengör man en braskamin?

Töm braskaminen på aska nån gång varannan dag eller var tredje dag beroende på hur mycket ni eldar. Se till att ni aldrig kommer upp i nivå med luckans undre kant utan ett bra riktmärke brukar vara att alltid hålla askan en bra bit under luckans nedre kant innan man tömmer.

Spara alltid lite aska i botten på braskaminen för att göra det lättare att tända nästa gång och det isolerar botten av braskaminen på ett bra sätt från elden.

För att rengöra glaset till braskaminen så gör följande:

  • Ta lite tidningspapper som du blöter i vatten.
  • Doppa sedan tidningspappret i askan.
  • Gnid mot glaset.
  • Gör om tills glaset är helt rent.
  • Torka av med en fuktig trasa.

Konstigt nog så är den här metoden helt klart bättre än all typ av glasrengöring jag provat och helt gratis.

Vilken kaminfläkt ska jag köpa?

Första frågan är ju här om det ens behövs en fläkt till braskaminen? Och ja det ökar onekligen ytan du värmer upp och sprider värmen mycket bättre. Ett annat alternativ som fungerar är att ha en takfläkt som trycker ner den varma luften och får den att cirkulera i rummet.

När du ska köpa en kaminfläkt så bör du kika på följande:

  • Välj en kaminfläkt som passar till din typ av braskamin.
  • Många braskaminer har tillval att man kan köpa en ”inbyggd” kaminfläkt vilket givetvis är mycket snyggare.
  • Se till att det är en kaminfläkt som inte kräver för höga grader för att gå igång, de bästa tycker jag börjar redan vid 50 grader.

Jag tycker personligen att Ecofan 812 från Byggmax är ruskigt bra och ser schysst ut. Den är helt ljudlös och drivs av värmen från kaminen. Starkt rekommenderad.

Hur ofta får man elda i en braskamin?

Det beror givetvis på modell men generellt sett så är 2-3 kg ved per timme en säker nivå och en gammal regel är att man ska låta elden vila lika länge som den har brunnit.

För att få veta mer om säkerhet och användning av braskaminer så tipsar jag om att ni går in och läser råd & rön som skrivit en riktigt bra artikel om hur man undviker brand och andra risker i samband med braskaminer. Ni hittar artikeln här.

Kan man köpa en begagnad braskamin?

Absolut, det går alldeles utmärkt att köpa en begagnad braskamin och sätta in, problemet är att du måste bevisa att du klarar av utsläppskravet och att verkningsgraden är tillräckligt hög.

Kraven hittar du i BBR (Boverkets byggregler). Det de skriver är att du absolut får använda äldre begagnade och återanvända braskaminer om du kan påvisa att de klarar av kraven.

Det är dock en helt annan sak om du ska byta ut en befintlig braskamin mot en begagnad, då träder inte samma krav in utan då är det bara att köra.

Vilka olika typer av braskaminer finns det och vilken är bäst?

Den klassiska braskaminen man ser i de flesta hem är ofta byggd i stålplåt och har ingen direkt värmelagring utan tanken med kaminen är att sprida ut värme så fort som möjligt i huset.

Det finns massor med modeller inom den här kategorin men om du vill ha en lite billigare braskamin som ändå är riktigt läcker så skulle jag vilja slå ett lag för Braskamin Well Done II från Byggmax, den kostar hälften av vad de lite kändare märkenas budgetvarianter gör men är riktigt läcker för priset.

Täljstenskamin

Täljstenskaminen påminner mycket om en gammal hederlig spis med murstock. Man klär själva barskaminen i sten för att kunna lagra värme och sprida ut värmen under en längre tidsperiod.

Så visst det tar lite längre tid innan den blir varm, men när den väl blivit varm så kommer den hålla rummet varmare under mycket längre tid än en vanlig braskamin utan värmelagring.

Det som är riktigt schysst med täljsten är att även om du eldat på ordentligt så blir aldrig täljstenen i sig brännhet. Sen ser ju täljstenskaminer fantastiskt läckra ut också!

Gaseldstad / Gaskamin

Den stora fördelen med gaskaminer är att de inte kräver något som helst underhåll och du slipper allt vad ved heter. Du behöver inte rengöra kaminen och du behöver inte bekymra dig för tändningen. Så det här är den bekvämes bästa alternativ. Värmen höjs och sänks precis som du vill med en fjärrkontroll eller reglage eller via app. Tändningen sker också helt appstyrt eller via en knapp. Gaskaminer fungerar ofta utmärkt med både gasol, naturgas eller stadsgas.

Finns riktigt många snygga exemplar av gaskaminer, och de passar framförallt i kontor och modernare bostäder där man vill få en minimalistisk inredning.

Vattenmantlad braskamin

Det här är utan tvekan den smartaste lösningen och har egentligen ingenting med själva bränslet att göra utan snarare om värmelagringen. Vi pratade ju innan om att täljstenskaminer lagrar värme i själva täljstenen som den sedan avger med tiden.

När vi pratar om vattenmantlade braskaminer så innebär det att kaminen är kopplad till det befintliga vattenburna värmesystemet. Så 70% av värmen från din kamin sprider ut sig i det vattenburna värmesystem och resterande 30% används i rummet och sprids som vanligt från en kamin. Så här får du lite det bästa av två världar! Skulle jag ha ett vattenburet system hemma och behövde en kamin så känns det här som det självklara valet.

Tänk på att:

  • Du behöver kunna dra in tilluft genom golvet eller yttervägg till kaminen.
  • Ett vattenrör kommer behöva dras från din vattenmantlade braskamin till där du har tanken.
  • Räkna med att det kostar det dubbla mot en vanlig installation av en braskamin så cirka 100 000 kr.

Insats / kassett

Spiskasetter, insatser, kasetter – det finns många ord för samma sak här. Det är dock en ypperlig idé att installera en insats om du har en befintlig öppen spis och du vill modernisera och effektivsera uppvärmningen.

Äldre spisar har ofta stora bekymmer med effektiviteten och verkningsgraden så det kan faktiskt vara ett ekonomiskt smart alternativ och framförallt ett smart alternativ ur säkerhetssynpunkt.

Du kan också använda dig av en kassett eller insats för att mura dig en helt egen braskamin eller bygga in enligt dina egna önskemål vid nybyggnation.

Kakelugnar

Det här är utan tvekan min favorit, här får man en läcker inredningsmöbel och värmekälla i ett. Det stora bekymret är vikten, du kan inte bara flytta in en kakelugn i huset utan du behöver ha ett fundament för att klara av vikten. De felsta äldre kakelugnar väger över 500kg (det är också därför de har en så bra värmelagring).

Oftast har en äldre kakelugn en verkningsgrad på mellan 60-75% så inte alls så tokigt om man jämför med moderna braskaminer. Effekten brukar vara mellan 2 – 6,5 kW om man då jämför med en modern braskamin som ofta ligger runt 6 kW. Detta finns det givetvis många avvikelser ifrån då det finns mängder med modeller och skick.

Gjutjärnskaminer

Nu far ju tankarna givetvis mot de äldre svintunga monstren till gjutjärnskaminer som är fantastiskt vackra. Det finns dock modernare varianter som har riktigt bra konvektion och värmelagring. Det finns en anledning att stekpannor och brunnslock görs i gjurtjärn – det är grymt hållbart och vackert! Så än idag är gjutjärnskaminen högst levande, så vill du ha något mer klassiskt och som förmodligen finns i funktion längre än vad du gör – köp en gjutjärnskamin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *