Terassvärmare / Infravärmare – Vilken ska man välja?

Det är lika bra att erkänna direkt, jag är en fruktansvärt frusen person. Även om några av mina största hobbies och intressen utförs i skogen och sjön under det kalla halvåret så blir jag genomfrusen direkt. Jag är alltid personen som sitter med två eller tre filtar på mig i uterummet och tycker det börjar bli dags att gå in snart.

Den här taktiken fungerade bra under många år tills vi besökte vänner och bekanta med terassvärmare. Då blev helt plötsligt mina filtar hemma i uterummet ännu kallare så det blev dags att se över en investering.

Nördig som jag är så var jag tvungen att göra en riktig analys av marknaden innan jag köpte en terassvärmare. Frågor jag ställde mig var:

 • Vad är en terassvärmare?
 • Vad kostar en terassvärmare / infravärmare?
 • Hur lång livslängd har en terassvärmare?
 • Vad är driftkostnaden för en terassvärmare?
 • Hur stor yta värmer en terassvärmare?
 • Hur ska terassvärmaren placeras?
 • Är gasolvärmare bättre än infravärmare?
 • Är det smidigt att ha en väggmonterad terassvärmare?

Jag har researchat frågorna och varit runt i butiker och klämt och känt och konsulterat både ”proffs” från butiker och kära vänner med gott självförtroende i frågan om ”vilken terrasvärmare är bäst?” för att kunna ge er ett så bra svar som möjligt och lite förslag på produkter.

Stående Terassvärmare från Byggmax

Vad är en terassvärmare?

Helt enkelt en värmekälla du kan använda dig av på terassen och i uterummet, det vanligaste är att att man har en infravärmare eller gasolvärmare. Det finns ett flertal olika lösningar men det är de vanligaste.

De som säljer flest terassvärmare i Sverige om man ska tro på google är Biltema, Rusta och Clas ohlson. Jag har varit inne på alla tre dessa butiker i jakten på mina favoriter och inte riktigt hittat något som tilltalat mig och mitt uterum. Således säger jag inte att deras infravärmare eller terassvärmare är dåliga utan bara inget för mig.

Vad kostar en terassvärmare / infravärmare?

Det korta svaret är mellan 500kr till 5000kr beroende på vad du är ute efter. Följande faktorer påverkar priset avsevärt:

 • Märke på produkten
 • Effekt
 • Design
 • Värmekälla (Gas, el)
 • Fristående eller fastmonterad
 • Effektivitetsgraden (Hur mycket bränsle du stoppar in / hur mycket värme du får ut)

Hur lång livslängd har en terassvärmare?

Det här är en fråga som jag har fått väldigt olika bud på. Mina bekanta påstår att de ofta behöver byta efter 4-5 år och att de inte förväntar sig att en terassvärmare egentligen håller längre än så.

Tittar man däremot på vad tillverkarna säger så är det ofta runt 7000 timmar som anges. Det innebär att du kan använda den 3 timmar om dagen under höstens 3 månader och då ska den hålla i 26 år. Jag skulle nog mer förvänta mig att 5 år stämmer men här vågar jag inte ha en egen åsikt än.

Vad är driftkostnaden för en terassvärmare?

Här kan vi faktiskt skönja en avsevärd skillnad mellan infravärmare och gasolvärmare. Givetvis beror det här mycket på effekt och hur varmt du faktiskt vill ha det men om vi ska tro på alltomtradgard.se så kostar en gasolvärmare max 35kr i timmen. Om vi istället kikar på en infravärmare och beräknar att vi har 1kr/kwh vilket ändå är ganska standard i hela landet så blir kostnaden runt 3-6kr i timmen beroende på effekt. Så här måste vi ge ett stort plus till infravärmare.

Riktigt läcker Gasolvärmare med öppen låga

Hur stor yta värmer en terassvärmare?

EffektRumsstorlek
500 Wmax 7-10 kvm
1000 Wupp till 15 kvm
1500 Wupp till 20-25 kvm
2000 Wupp till 35 kvm

Nu var det väldigt svårt att hitta några korrekta uppgifter på ovanstående utan jag gick helt enkelt in på många olika produkter och kikade deras rekommenderade rumsstorlekar, så ni får ta ovanstående tabell med en nypa salt.

Min uppfattning är att börjar du komma över 35 kvm så ska du nog mer kika på gasolkaminer, om det är viktigt att få värme i hela rummet. Infravärmare värmer ju med strålning i en riktning så placeringen blir viktig.

Hur ska terassvärmaren placeras?

Jag är av åsikten att det här är nästan viktigare än vilken effekt man väljer. Så tänk på följande när du väljer placering av terassvärmaren.

 • Infravärme strålar ut värmen så du bör ha den riktad mot platsen ni avser sitta på.
 • Placera ingenting brännbart direkt under eller ovanför terassvärmaren.
 • Ställ den inte där regn kan nå, många terassvärmare kan gå sönder omedelbart när regn träffar värmekällan (de flesta har inbyggt litet tak men ändå)
 • Undvik att placera terassvärmaren där barn kan komma åt och röra den eller välta den. Jag skulle säga att det framförallt senare är vanligast med stående terassvärmare.
 • Rekommenderade mått är 30-50cm från undertaket och runt 1 meter från väggar. Då är det framförallt för att själva strålningsvärmen lätt förstör färgen på väggarna, inte primärt för brandrisken på det avståndet.
 • Det är inte helt behagligt för ögonen att titta in i infravärme så ska du använda en infravärmare – se till att placera den högt över dina gäster.

Är gasolvärmare bättre än infravärmare?

Vad jag kunnat hitta så finnar jag egentligen inga fördelar med att använda mig av gasolvärmare över infravärmare, här är fördelarna med infravärmare:

 • Bättre för hälsan tydligen om man ska tro japanska forskare.
 • Billigare i drift och inköp.
 • Snabbare uppvärmning.
 • Ofta tystare vid användning

Den enda nackdelen skulle väl vara utseendemässig, många gasolvärmare kan vara riktigt läckra så hittar du en du gillar så är inte det helt fel heller.

Mina bästa terassvärmare

Bästa gasolvärmare

Jag köpte mig en sån här gasolkamin från byggmax för strax över tusenlappen för att värma upp en jaktstuga vi har och den har fungerat alldeles utmärkt. Den har inbyggd koldioxidvakt vilket för mig känns helst självklart om man ska använda sig av gasol. Så den rekommenderas starkt om ni är på jakt efter en gasolkamin.

Bästa hängande terassvärmaren

Den här fulsnygga skönheten ligger på 2000w och är helt perfekt att montera över bordet i uterummet. Den sprider värmen kanonbra och smälter in bra i rummet eftersom den knappt syns och när man ser den i profil så uppfattar man den enbart som en lampa. Så den här kan jag varmt rekommendera – och ja jag hör hur dumt det låter. Den har även en riktigt fancy fjärrkontroll som är smidig med tanke på att den hänger högt upp.

Bästa stående terassvärmaren

Den här sköna pjäsen fungerar helt utmärkt med sina 2100W och framförallt i mitt tycke väldigt avskalade och trevliga design. Den märks inte så mycket och jag tror det är ett gemensamt drag för alla mina favoriter här. Jag vill helt enkelt att en bra terassvärmare ska vara diskret och inte ta för stor plats. Den här modellen kallas för Teleskop Hortus och har en driftkostnad på mellan 2-5kr i timmen och blir mellan 1.7m till 2m lång beroende på inställning. Rekommenderas starkt!

Den går loss på strax under 2000kr och finns att köpa hos Byggmax!

Må väl i värmen!