Nu är det onekligen lite ovanligt att jag skriver om madrasser och sängar på en sida om arkitektur, bygglov och inredning men kändes som det behövdes!
Det finns verkligen ingen vettig guide för hur man väljer madrass där ute och vi har varit på jakt efter en schysst säng i flera år eftersom vi har båda onda ryggar här hemma och när vi åkt runt i butiker så har vi upplevt det som att de påstår helt motstridiga saker beroende på vem man pratat med så man bara blev mer förvirrad.
Så jag har gett mig på att läsa lite forskning och tester för att kunna göra ett lite smartare val för oss – och förhoppningsvis även kunna hjälpa er på bästa sätt att hitta en grym madrass helt enkelt. Så häng med!
Vad bör man ha för fjädring?
Bonellfjädrar
De är formade som timglas, det är en vanlig fjädertyp i billiga resårbottnar och är ett budgetvänligt alternativ. Ger en fast resårbotten och har hög stabilitet.
LFK-fjädrar
De är helt cylindriska i formen och ofta tillverkade av lite tunnare tråd. LFK-fjädrar betyder ofta att resårbotten är lite mjukare och har ofta fler stödpunkter som gör att resårbotten apassas bättre efter din vikt och kroppform.
Pocketfjädrar
De fjädrar ni ser på bilden här är pocketfjädrar. Det är lite mindre fjädrar som är paketerade i en ficka av tyg, där av namnet pocketfjädrar. Det gör att fjädrarna inte gnisslar och sliter lika hårt som de skulle göra annars. Det här är utan tvekan det bästa alternativet på fjädring för din resårbotten – det är lite det bästa av flera världar.
Multipocketfjädrar
Det här är samma som pocketfjädrar bara att de är annorlunda paketerade (enligt butikerna jag frågat) det gör att de har samma funktionalitet som vanliga pocketfjädrar men de är anpassade för större vikt och ger en fastade resårbotten. Så väger du över 90kg så rekommenderas multipocketfjädrar.
Fördelar och Nackdelar med fjädrade madrasser
- Ofta billigare och lite budgetvänligare
- Bra studs på gott och ont
- Du kan känna när din sängkamrat rör sig i sängen.
- Bra alternativ för dig som sover på sidan eller rygg – om du inte har ont i ryggen då är det inte alls bra.
Myter om fjädrade madrasser
”Ja ni vet jag och frugan köpte en ny säng i förra veckan, den har 894 fjädrar per kvadratcentimeter, så den är grymt bra, allt handlar om hur många fjädrar du har”
Givetvis är ovänstående helt felaktigt, det var dock en sanning förr i tiden när vi bara hade en viss typ av fjädrar, nu handlar det inte alls om mängden fjädrar längre.
Hur fast madrass bör jag välja?
Generellt sätt är regeln att väger du under 75kg så kan du antingen välja en medium eller mjuk madrass men går du över 75kg så bör du använda en fast madrass.
Tecken på att du har för mjuk madrass
- Ont i ländryggen är ett jättetydligt tecken på att du sjunker ner för mycket och får in tillräckligt stöd i nedre ryggen och får därför ont, speciellt när du ligger på rygg.
- När du lägger dig i sängen så känner du att din höft sjunker ner och det känns nästan som du ligger i en hängmatta.
Tecken på att du har för hård madrass
- Du får ont i axlar och höft. Speciellt om du sover på mage eller sida är det här ett vanligt tecken – det innebär att du inte sjunker ner tillräckligt i madrassen och därför hamnar hela vikten på axlarna och höften
- Du vänder och vrider på dig ofta och får smärta i övre delen av ryggen.
Vilka typer av madrasser finns det?
Resårbotten / Resårmadrass
En resårbotten känner nog de flesta till, det är den största komponenten av sängen, den är oftast svintung att bära när man flyttar och hopplöst att få bra grepp om.
En resårbotten består av en träram med en ribb-botten och oftast flera lager av fjädrar (det beror på vilken kvalité av resårbotten man köper). Resårbottnar nuförtiden består oftast av en av dessa tre/fyra fjädertyper:
I lite vassare resårbottnar så är fjädrarna olika beroende på var de har placerats i madrassen. Du behöver givetvis starkare fjädrar med högre motstånd vid axlar än du behöver vid fötterna. Sen är resårbotten ofta stoppad med latexmaterial eller liknande för att fylla upp mellan fjädrarna.
Det viktigaste när du väljer en resårbotten är att titta på vilken typ av fjädring den har. Om du är lite större och tyngre så ska du absolut välja en resårbotten med multipocketfjädrar eller fasta pocketfjädrar, det är ren magi för en ond rygg kan jag lova.
Bästa resårbotten
Bästa resårbotten för tyngre eller med ryggont
Det tog mig ett bra tag att hitta den optimala lösningen som passade mina behov. Jag letade efter en resårbotten med pocketfjädrar som gav riktigt bra stöd och som ändå kändes riktigt behaglig och go. Jag hade riktigt svårt att hitta en bra resårbotten med dessa egenskaper men tillslut så provade jag Venus i extra fast utförande och den passade mig otroligt bra och gav min ländrygg riktigt schysst stöd. Så rekommenderar varmt att ni kikar in den här!
Bästa resårbotten för personer under 95kg eller utan ryggont
Har 5/5 i användarbetyg av hundratals användare och det är inte så svårt att förstå varför egentligen när man läser specifikationen. Det är latex i komfortmaterialet vilket är det absolut skönaste materialet man kan ha och något jag absolut skulle välja om jag inte hade ond rygg. Sen är den uppbyggd av mängder med pocketfjädrar och komfortzoner. Så jag hade utan tvekan köp en BN Latex. Ni hittar den här.
Bäddmadrass
Bäddmadrass är översta skiktet i sängen och utan tvekan det viktigaste i min värld. Vi har provat 100-tals sänger i butiker och det jag har upplevt stört skillnad på är de olika bäddmadrasserna.
Det ska dock sägas att de flesta experter rekommenderar att man provar en madrass i två månader innan man kan säga om den är bra eller inte – så det är lite svårt att avgöra vid butikstestning. Men jag har valt att lägga mer pengar på en bra bäddmadrass och gått lite mer budget när det kommer till resårbotten.
Skummadrasser
Här finns det många olika namn på lite samma sak, ofta här man talas om:
- Polyetermadrass
- Latexmadrass
- Celcius som även kallas memoryskum / memory foam
De finns absolut vissa skillnader mellan de olika skummadrasserna men kikar man rent generellt så är det här ruskigt bra bäddmadrasser för oss som behöver lite mer stöd och fasthet i sängen.
Har du lite problem med ryggen eller sover på rygg så finns det ingen bättre bäddmadrass än en i memory foam. Den formar sig helt efter din kropp och det är din kroppsvärme som skapar formen, och själva formen i sig är inte alls lika svajig och flexibel som med andra material utan här ligger du riktigt stadigt.
Bäddmadrassen vi köpte efter att ha provat hundratals blev den här, den heter Bäddmadrass MiDormani Deluxe Memory och finns att köpa här hos Sängjätten. och den rekommenderas verkligen starkt om du har ont i ryggen ländryggen!
Om du däremot vill ha en aningen mjukare och en skummadrass av hög kvalité med naturliga material så bör du satsa på en latexmadrass. Den är lite luftigare och fluffigare och betraktad som lite ”lyxigare” då den ventilerar också bättre än memory foamen. Det är dock inte ett direkt alternativ om du är lite tyngre utan då bör du fortfarande gå på memory foamen. Dock så finns det så ruskigt sköna madrasser i Latex och jag skulle starkt rekommendera att ni slår ett öga på Bäddmadrassen Superior Latex som har ruskigt bra användarbetyg i princip överallt. Ni hittar madrassen här.
Var är bra att köpa madrass?
Utan tvekan så sover de flesta av oss svenskar på IKEA madrasser och JYSK madrasser om man ska tro på vad google säger. Det är förstås också vädligt rimliga alternativ då de säljer riktigt billiga och prisvärda madrasser. Vi har också köpt madrasser där genom åren och skulle säga att det är riktigt mycket madrass för pengarna.
Dock så är det inte ett lika rimligt alternativ när man börjar komma upp lite i åren och om man verkligen vill sova gott och vakna upp med skaplig rygg och inte börja dagen som en ostbåge. Då måste man tyvärr kika lite på de dyrare märkena som har specialanpassade produkter för oss som inte är purunga längre.
Det vanligaste alternativet här är att man kläcker idén att köpa en tempur-madrass för de är så himla bra! och ja de har en ruskig kvalité i många av sina produkter men tyvärr så kostar oftast en bäddmadrass en månadslön om den är tempur och lite större. Så vi ska kika lite på andra alternativ.
Hur länge kan man ha en madrass?
Vissa företag kan ha upp till 25 års garanti på sina madrasser så givetvis kan du ha samma madrass hela livet, men om vi tittar på det ur ett perspektiv att den fortfarande ska ha kvar sina bra egenskaper så har en madrass en livslängd på mellan 5 till 10 år beroende på användning och kvalité.