Känns det inte väldigt 90-tal med takfläkt? Det är nästan så att jag kan höra Harald Treutiger och introt till 24-karat när jag tänker på det. Det gick i princip inte att gå in i ett svenskt hem på 90-talet utan att mötas av minst en takfläkt. Sen har takfläkten lite försvunnit från radarn – men har det blivit hett igen?
Varför har man en takfläkt?
Egentligen är det ganska logiskt när man tänker efter, en takfläkt cirkulerar luften inomhus. På vintern stiger värmen upp i rummet och takfläkten hjälper till att ”trycka ner” värmen igen. Givetvis fungerar den likadant på sommaren och således jämnas temperaturen ut i hela rummet för mer komfort. De flesta moderna takfläktar går att välja rotationsriktning på så om du önskar ”omvänd effekt” så går det alldeles utmärkt också. Detta brukar anges i beskrivningen av fläkten som att den är ”reversibel”.
En takfläkt påverkar också den upplevda temperaturen i rummet i hög grad. Om man ska tro forskare så upplevs ett rum som är 26 grader som att det är 22 grader tack vare den ökade luftcirkulationen från fläkten.
Placering av takfläkt
Sikta på att alltid ha minst 2.1 meter fri höjd under takfläkten, det är en bekväm höjd som 99.9% av alla kan passera under utan problem och brukar vara den höjd som takfläktstillverkarna rekommenderar.
En takfläkt som placeras för långt upp mot taket kommer heller inte att rotera luft lika bra som en som hänger ner i rummet.
De flesta takfläktstillverkare rekommenderar minst 60cm fritt på varje sida om fläkten, detta kan framförallt vara knivigt när du ska sätta en takfläkt i snedtak, då får man se till att hänga ner den tillräckligt långt för att den ska komma ifrån väggen.
Ofta så behöver man använda sig av en förlängningsstång till takfläkten för att få den på rätt höjd, de flesta takfläktar har en typ av förlängningsstång som passar just deras modell och den finns i flera längder.
Vad kostar en takfläkt och vad bör man kika på?
Om man kikar på lågprisbutiker som biltema, jula, rusta, jysk så kan man komma ner runt 500kr för en takfläkt, om vi kikar mer i premium segmentet så kostar en en takfläkt upp mot 5000 kr. Den stora frågan är då om det är värt att betala mer än 500kr? Det som framförallt skiljer en dyrare takfläkt från en billigare modell är följande:
- Material och utförande.
- Designen
- Motorns kvalité
- Ljudnivå (kanske den viktigaste)
- Hur mycket luft den roterar
- Driftkostnaden
- Se till att den har fjärrkontroll
Nu kanske det framstår som att jag försöker kränga på er enbart svindyra takfläktar och att billiga takfläktar är urusla. Nej absolut inte utan snarare att det här är faktorer att beakta och framförallt så skulle jag säga att det beror på var man tänkt placera takfläkten.
Ska man ha den i sovrummet eller vardagsrummet så vill i alla fall jag att den ska vara i princip knäpptyst och det är helt enkelt något man inte får med de billigaste märkena utan då blir det högre ljudnivå.
Jag är dock helt ok med ett litet konstant surrande det kan nästan vara harmoniskt, dock så blir det horribelt när motorn går lite knackigt eller det blir ett missljud emellanåt, då blir det istället outhärdigt.
Hur stor takfläkt bör man köpa?
Jag tänker att det här handlar mycket om personliga preferenser men ska man tro tillverkarna så är det här deras rekommendationer.
Rumsstorlek | Fläktdiameter |
10 kvm | minst 100 cm |
20 kvm | minst 120 cm |
30+ kvm | minst 130 cm |
Fläkten ovan är precis lagom för rum upp till 12kvm vilket är standard för ett vanligt sovrum.
Ovanstående är vad jag skulle betrakta som en lagom takfläkt för de flesta rum vi har i husen, kanske något överdimensionerad för barnrum eller mindre sovrum men perfekt till ett master bedroom eller vardagsrum.
Här har vi ett monster, jag har nog aldrig sett en större takfläkt än denna. Men har du ett stort rum så är det bara att slå till.
Takfläkt med belysning?
Det är lätt att det blir ganska 90-tal med belysning i takfläkten, det här är nog den stora anledningen till att många väljer att inte köpa en takfläkt. Nuförtiden är det vanligare att man sätter in en takfläkt utan belysning för att kunna styra sin belysning i rummen bättre med andra armaturer.
Det är dock svårt att komma över att det är fruktansvärt praktiskt att ha belysning i takfläkten så här är ett par snyggt designade takfläktar med belysning:
Den här takfläkten blir mer ett inrednings-statement och tillhör helt klart premiumskiktet med sitt höga pris. Den är dock riktigt läcker och passar perfekt i en modern och industriell inredning. Den heter Techno II och finns hos lampgallerian.
Är du på jakt efter en billigare takfläkt som smälter bra in i inredningen så skulle jag rekommendera den här modellen som heter Comet. Då undertak alltid i princip är vita så passar den avskalade takfläkten både i en modern inredning och i en mer traditionell.
Takfläkt utan belysning
Som sagt, det blir ganska mycket stiligare när man plockar bort belysningen. Har man en modernare och mer strikt inredning så tycker jag att en sån här takfläkt passar mycket bättre.
Den här pärlan ovan tillhör premiumskiktet på takfläktar utan belysning men är dock helt fantastiskt tyst och är utan tvekan min stora favorit inom takfläktar. Det finns dock ett antal modeller som påminner om denna till billigare pris – men vill ni ha det bästa så rekommenderar jag starkt Cetus ovan.
Om ni letar efter den absolut diskretaste takfläkten på marknaden som knappt syns i taket så rekommenderar jag ovan, den är också ett helt klart mer budgetvänligt alternativ. Modellen heter Urban Gale.
Retro takfläkt
Nu är det ju vissa som faktiskt älskar 90-tals känslan och vill ha en retro takfläkt. Den bästa jag kunde hitta i min jakt var följande:
Nu kanske inte det här vore mitt förstaval men i min värld är det här det närmaste man kan komma 90-talets ”glory days”.