Bygga trädäck

Denna guide är publicerad i samarbete med beijerbygg.se och byggbeskrivningar.se, mycket tacksam för samarbetet och hjälp med fakta.

Den här guiden passar dig utmärkt om du funderat på ”hur bygger man ett trädäck på mark?”, eller ”vad kostar det att bygga ett trädäck?” eller om du bara är på jakt efter inspiration inför ditt eget bygge.

Den här guiden kommer att visa dig steg för steg hur du ska gå till väga för att få ett hållbart trädäck och vi kommer tydligt gå igenom kostnader för trädäck. Samtidigt kommer vi ge er en tydlig lista på vilka material som behövs till ett trädäck.

1 Placering av trädäck

Trädäckets placering i anslutning till huset brukar vara given. Var trädäcket placeras beror på en kombination av flera faktorer. Solfaktorn är viktig – övervägande morgonsol, middagssol eller kvällssol. Ett alternativ är två trädäck i olika väderstreck.


Eftersom trädäcket är en utvidgning av husets vistelseyta ska man tänka på att kommunikationen inne – ute fungerar bra. Vindskydd och insynsskydd är faktorer att också ta hänsyn till. För den unga familjen är ett barnvänligt trädäck en självklarhet. Fundera redan från början på hur en eventuell framtida tillbyggnad ska göras. Det kan gälla en utbyggnad i vinkel eller en del under tak.


Ett trädäck direkt på mark bygger man om husgrunden är låg och marken är något så när plan intill huset. För att bygga ett trädäck på mark utan tak behövs inte bygglov i de flesta fall. Vissa kommuner har en gräns för hur högt ett trädäck på mark får vara utan att vara bygglovspliktigt. Gränsen är ofta 600 mm. Kontrollera därför med din kommun vad som gäller innan du börjar bygga. Tänk dock på, att om planer finns på att senare bygga väggar och tak, så är dessa bygglovspliktiga om taket blir större än 15 m2 och om man kommer närmare tomtgräns än 4,5 m.

2 Materialval till trädäck

Den här typen av träkonstruktioner utsätts med tiden för stora påfrestningar i form av temperaturvariationer, fukt och belastning. Välj därför material av god kvalitet som är anpassat till det hårda utomhusklimatet.

Välj tryckimpregnerat trä i träskyddsklass NTR/A till:

 • trä i kontakt med mark
 • trä i konstruktioner där personsäkerheten kräver att dessa inte försvagas (till skydd mot olycksfall)
 • trä som är svårutbytbart efter inbyggnad i fuktig miljö(till exempel i syllar, på plintar och betongplattor).

Välj tryckimpregnerat trä i träskyddsklass NTR/AB till:

 • oskyddat trä ovan mark.

Det är viktigt att dimensioneringen är väl tilltagen och att sammanfogningarna görs starka. Alla fästdon och beslag av metall som spik, skruv, bult och vinkelbeslag ska vara ordentligt rostskyddade – använd rostfritt alternativ före varmförzinkat. För golvtrallar i nära anslutning till marken kan det vara motiverat att använda spik eller skruv av rostfritt stål. Ytbehandla med transparent träskyddsolja som skyddar träets yta och motverkar att småsprickor uppstår. Var särskilt noggrann med ytbehandling av ändträytor som bör mättas med penetrerande grundolja.

3 Marken förbereds

När ett trädäck ska byggas direkt på mark är det viktigt att marken förbereds noggrant. Underlaget måste vara stadigt, väldränerat och plant. All matjord ska grävas bort till fast underlag. Fyll därefter ut med ett cirka 200mm tjockt lager tvättad makadam 16/32. För att undvika sättningar bör makadamlagret packas med hjälp av en markvibrator, så kallad padda.

Makadam 16/32
markvibrator
Markvibrator – Padda

Man får då ett stabilt bärlager som, eftersom det är dränerande, också motverkar rörelser på grund av tjälskjutning. Ovanpå makadamlagret lägger man ut en fiberduk för att hindra sanden att rinna ner i underlaget.

När man arbetar med en så kallad padda packas underlaget ihop av maskinens vibrationer. Motorn är bensindriven och startas ungefär som en vanlig gräsklippare. Den är enkel att använda och finns både att hyra och köpa hos din lokala bygghandel.

4. Bygga trädäcket

Trallen spikas eller skruvas mot fasta reglar 45 x 95. Reglarna fixeras på c 600 ovanpå det utjämnade makadamlagret. (c 600 = avstånd mellan reglarna mätt från centrum på den ena regeln till centrum på den andra.) Med hjälp av ett långt vattenpass avvägs reglarna noga så att lutningen från huset blir cirka 10 – 20 mm/m. Golvets ytterkanter avslutas med brädor 28 – 34 x 145 på högkant.

TRALL 28X120MM IMPREGNERAD
BYGGREGEL 45X95MM IMPREGNERAD NTR/AB C14
34X145MM IMPREGNERAD PREMIUM NTR/AB

Avsluta golvets ytterkanter med täckbrädor 28-34 x 145. På trädäckets kortsidor spikas de mot golvreglarna och på långsidorna spikas de mot reglarnas ändträytor som blir helt intäckta. Tädäckets golv görs av trall 28 x95 – 120.

Se till att avståndet mellan trallen och täckbrädorna är lika stort som mellan golvbrädorna. Använd distansbitar med tjocklek 5 mm när trallen spikas eller skruvas fast, så blir springorna lika breda.

Bygga trädäck – byggbeskrivningar

Trädäck kostnad

Storlek på trädäckEndast materialkostnadInklusive arbete
10 kvm5700kr11500kr
50 kvm28500kr50000kr
70 kvm39900kr63000kr

Alla priser ovan är cirkapriser, det går att bygga aningen billigare också. För att se exakt hur mycket material du behöver ha till ditt trädäck så rekommenderar jag att ni besöker Trallväljaren hos Beijer.se, där kan ni enkelt slå in vilka mått ni vill ha på ert trädäck och får alla produkter specificerade. Väldigt smidigt! Glöm inte att skriva in postnummer först för annars funkar inte trallväljaren!

Olja Trädäck / Behandla trädäck

 1. Se till att ha bra väder utan regn, undvik direkt solsken.
 2. Plasta in eller på annat sätt skydda fasaden på huset innan du börjar.
 3. Börja med a spola av trallen med en vanlig vattenslang.
 4. Fyll sedan på en hink med tralltvätt och gnugga ut den på trallen med en tvättborste.
 5. Låt medlet verka enligt anvisningar och borsta sedan av med tvättborste när smutsen börjat lossna, du kommer då borsta bort det sista.
 6. Spola sedan av trädäcket med högtryckstvätt. Spola inte på för nära håll.
 7. När det har torkat så slipar du trädäcket. Smidigt är att använda ett vanligt slipverktyg med skaft. (det här momentet är inte helt nödvändigt utan många kör utan)
 8. Nu är det dags att börja rollaträolja på trallen. Viktigt att du använder mycket olja och låter det suga in ordentligt i virket.
 9. Stryk olja en gång till, sammanlagt ska du göra två strykningar.
 10. Använd en oljepensel för att komma ner i springorna i trallen.

Rengöra trädäck

 1. Börja med a spola av trallen med en vanlig vattenslang.
 2. Fyll sedan på en hink med tralltvätt och gnugga ut den på trallen med en tvättborste.
 3. Låt medlet verka enligt anvisningar och borsta sedan av med tvättborste när smutsen börjat lossna, du kommer då borsta bort det sista.
 4. Spola sedan av trädäcket med högtryckstvätt. Spola inte på för nära håll.

Trädäck inspiration / Annorlunda trädäck

https://www.shelterness.com/

Använda trädäck även som gångvägar genom trädgården, en hel del mer att sköta om men ack så funktionellt och vackert. Gärna i kombination av olika planterade rumsligheter så man hela tiden får känna att man gör entré längs ”vägen” av trädäck.

Prova med lite smalare trall om du vill uppnå en modernare, stramare känsla på trädäcket. Dyrare, svårare att lägga och bidrar inte med någon funktion, men ska det vara fint… ja ni vet hur det brukar låta. Också en himla trevlig idé att bygga in träd och annan grönska i trädäcket.

Bygg in belysning i trädäcket. Du får en helt annan känsla kvällstid när ni slår er ner ute på altanen. Kräver lite mer tid, pengar och omsorg vid byggnationen men verkligen värt det, speciellt om man klarar av att göra mycket av arbetet själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *