Bygga växthus – Allt du behöver veta!

Jag har länge varit spekulant på att köpa och bygga mig ett växthus eller orangeri. Jag har genom åren flera gånger ritat växthus åt mina kunder, men aldrig själv riktigt känt att jag haft rätt plats på tomten och inte haft tillräckligt stort intresse av odling utan det har kommit med åren.

Jag vet inte riktigt vad det beror på men ju äldre jag blir ju mer tilltalande blir det att vårda och sköta om, givetvis byggnader som är ”mitt område” men även plantera och ta hand om växter och natur.

I den här artikeln kommer ni att få följa med mina tankar och funderingar kring att bygga växthus. Jag är arkitekt och således ligger mitt fokus mer på själva byggnationen och utformningen av växthuset – snarare än själva odlingen i växthuset. Där hoppas jag återkomma i framtiden när jag har några fantastiska skördar att visa upp.

Jag har kollat runt på marknaden och det finns absolut bra växthus från jula, rusta, och säkert biltema också för den delen men det har inte riktigt varit segmentet av växthus som har intresserat mig.

Även om jag absolut kan förstå om man vill köpa ett växthus i plast och mest är ute efter funktionen av växthuset och vill komma igång och odla men gärna vill vara igång snabbt och billigt.

För mig är odlingen absolut viktig men möjligheten att använda växthuset som ett orangeri är tilltalande också, så jag har kikat på några olika alternativ och tänkte tipsa om mina tankar på lite olika lösningar. Inte för att jag är proffs och bättre än någon annan utan för att jag har nördat in mig hårt på växthus senaste året, så håll till godo.

Placering av växthus på tomten

Ok så vad bör man tänka på när man ska bygga ett växthus och vart ska man placera det? Min första tanke var naturligtvis att jag behövde kunna få bygglov för växthuset. Detta säkerställde jag genom att titta på detaljplanen för vårt hus, vi har gott om byggrätt och inte någon prickmark som begränsar oss. Hade det däremot varit prickmark så hade det ändå gått utmärkt att bygga ett växthus om vi använt oss av friggebod eller attefallsregler. I vårt fall behövdes inte det.

Annars så är följande faktorer att beakta vid placeringen av växthus:

  • Vädersträcket (växthus ska helst placeras i sydöstligt läge eller sydligt)
  • Skugga från intilliggande byggnader
  • Tillgång till vatten och el (om du behöver det för driften av växthuset)
  • Jordarten på platsen (för att underlätta grundläggning med plint/markskruv) den här biten är extra viktigt om du har tänkt plantera i jorden på platsen, då bör du se till att du har önskvärd jordart och inte för dränerande mark.

Så i mitt fall blir valet ganska enkelt, växthuset placeras i vår sydliga sluttning, enda nackdelen jag kan se med det är att vi behöver fylla upp lite för att få en jämn yta att placera växthuset på.

Fundament till växthus

Grundläggning av växthus

Oavsett vad man ska grundlägga så är det viktigaste att få bort matjorden som innehåller mycket organiskt material (ca 30cm) annars kommer det organiska materialet brytas ner och skapa hålrum under grunden/plattorna eller vad du än tänkt dig. Så det är i princip alltid steg 1.

För egen del så kändes markskruvar eller plintar som det bästa alternativet, men det finns mängder med olika sätt att grundlägga växthus. Vissa gräver ur och fyller på med kappilärbrytande material och paddar det och lägger på marksten och sedan ställer de bara på växthuset.

I mitt fall så valde jag att använde mig av betongplintar med ingjutna järn för bärlinorna. Jag stod i valet och kvalet men det kändes ändå som ett rejält alternativ där jag inte behövde oroa mig för lasten av växthuset eller om vi nu vill kalla det orangeriet. Innanför och utanför så la jag en strukturerad marksten från Stenbolaget som hette Visby Struktur Kvadrat som både är behaglig att vila ögonen på och för fötterna. Har även sett många som lägger en rödaktig marksten/marktegel som ser himla trevlig ut i de flesta växthus.

Det här förutsätter att du inte har tänkt plantera direkt i jorden i ditt växthus utan att du tänkt använda dig av pallkragar i växthuset eller krukor. Ska du plantera i jorden så hade jag även då använt markskruv eller plintar och sedan bärlinor som jag sedan ställt växthuset på. Det är även fullt möjligt och förmodligen ännu bättre att gjuta sula runt om och mura upp en liten bit för att sedan placera växthuset ovanpå. Det beror helt på förutsättningarna och hur ambitiös man vill vara.

Bevattning växthus

Droppbevattning – läs mer här hos Odla.nu

Här finns det många intressanta alternativ att kika på, jag har lite snöat in mig på automatisk bevattning. Jag har läst en hel del om de olika typerna av bevattningssytem och bevattning likt Vanlet är nog det som tilltalar mig mest. Där har man en behållare som man fyller upp var tredje vecka. Du kan blanda både växtnäring och vatten tillsammans och så vattnar den automatiskt åt dig. Systemen är inte heller speciellt dyra längre. Ett enklare system likt detta går loss på strax över tusenlappen, och om man är glömsk och borta mycket som mig så är det helt klart värt investeringen.

Vanlet från Odla.nu

Växthus mot vägg

Om du är på jakt efter ett växthus som du kan placera mot väggen så såg jag ett riktigt schysst när jag var inne och kikade på växthus hos Byggmax. I normala fall så är det inte första stället jag skulle leta efter växthus men när jag var där och letade efter panel så dök jag på ett oväntat läckert litet växthus.

Nu är det inte så att jag behöver ett växthus att ställa mot väggen själv men tänker att jag ändå kunde tips om det.

”Odlingsvitrin” från Byggmax

Ett litet växthus som om jag minns rätt kostade runt 5000kr och såg väldigt trevligt ut. Och mycket växthus för de pengarna.. så helt klart ett bra alternativ för er som letar efter ett växthus till balkong eller annat mindre utrymme.

Men om du letar efter världens minsta växthus som faktiskt är en rätt charmig idé så dök jag på ett sånt här hos Granngården för ett tag sen. Det är ett miniväxthus i trä anapassat för en pallkrage med måtten 120x80cm och är 136 cm högt. Du spänner ett plastöverdrag över själva stommen så har du ditt eget miniväxthus.

Litet växthus från Granngården

Växthuset vi valde

För oss blev valet ganska enkelt med tanke på att vi ville ha lite extra rymd på höjden för att få plats med växter som växer sig höga runt sidorna. Som exempelvis gurka och tomat gärna gör. Sen ville vi få bra plats med ett par möbler i mitten. Sen har jag en stor förkärlek för ”rejälare” växthus som känns mer som hus/uterum än glasrum. Det är väl också anledningen till att jag inte själv skulle köpa ett växthus i signalplast.

Junior Växthus från Odla.nu

Jag har ingen aning om varför de kallar modellen för junior men jag gillade den stenhårt. Det stod egentligen mellan Junior ovan och Magnum 128 nedan.

Magnum 128 från Odla.nu

men valet föll på Junior för att de extra 3 kvadratmeterna gör mycket på ett växthus. Och känslan än så länge är att det blev grymt bra, jag återkommer med fler tips till våran när vi lyckats odla lite i det också.

Lycka till med ert växthus!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *