Köpa tomt – Allt du behöver ha koll på innan köp!

Jag kanske tog i lite med rubriken, men jag ska i alla fall dela med mig av alla mina tips efter många år i branschen. Jag har haft mängder med kunder genom åren som varit spekulanter på tomter på olika platser i hela Sverige och utomlands för den delen.

Mycket av det jag skriver i den här guiden har jag resonerat om redan tidigare i mina inlägg om hur man bygger hus och även min stora guide för hur man bygger garage.

Hur hittar man en tomt att köpa?

Nu är ju det helt självklara och uppenbara sättet att kika på blocket eller hemnet efter tomter, men det här vet ju alla om så det skapar inte direkt några möjligheter att hitta guldkornen på marknaden. Och i vissa kommuner och områden som Stockholm och Göteborg så är det galet svårt att hitta ens en halvbra tomt. Så för att vara lite kreativa så finns det några andra alternativ

  • Köpa tomt från kommunen
  • Köpa tomt från bonde / privatperson
  • Köpa tomt av skogsbolag

Köpa tomt från kommunen

Det här förutsätter nästan alltid att du har stått i en tomtkö och väntat i många år, i alla fall om du bor i någon av våra större städer eller populärare bostadsområden. Så det är långt ifrån alla som har den här möjligheten.

Det finns också en hel del nackdelar med att köpa tomt direkt från kommunen. Ofta så brukar de skriva in en hel del krav i köpekontraktet om när byggstart ska ske och vilka krav de har på dig som köpare. Dessa krav brukar inte vara i närheten lika uppstyrda vid köp från annan part. Så var lite försiktig när du ska köpa tomt från kommunen och säkerställ redan innan du ställer dig på listan hur tomtköpsavtalet kommer att se ut.

Köpa tomt av bonde eller privatperson

Det här är nog min favorit, här har vi goda möjligheter att vara mer pålästa än säljaren. Här kan vi också gå på en total nitlott och köpa något som vi inte kan använda överhuvudtaget. Så väljer ni det här alternativet så är det vissa saker som behöver säkerställas:

  • Se till att det inte finns några otäcka servitut för tomten som gör att det begränsar hur ni kan använda den.
  • Var extremt noga med att läsa på detaljplanen om det är inom detaljplanelagt område. Här hade jag tagit hjälp av någon som är expert på detaljplaner (tur för er att ni hittar mitt namn under kontakt och jag hjälper er gärna). Här kan goda möjligheter finnas att stycka en tomt eller bygga större än vad man först tänkt sig. Eller finnas begränsningar man inte hade en aning om.
  • Ännu mer osäkert är det om ni avser att köpa en tomt utanför detaljplanelagt område. Det innebär att det inte är gjort någon lokaliseringsprövning alls för bostäder på marken. Då får man söka om ett förhandsbesked för att få godkänt från kommunen att kunna stycka av en tomt och bygga. Här finns det väldigt många fallgropar så se till att ni har koll på översiktsplan, fördjupad översiktsplan och tematiska tillägg innan ni ger er på detta.
  • Köper ni en tomt av bonde eller lantbruk så var noga med att titta på hur marken ni köper är klassad, det är många kommuner idag som inte ger förhandsbesked på jordbruksmark, har många kunder som tyvärr gjort den missen och då har de inte kunnat göra något alls med sin ”tomt”.

Köpa tomt från skogsbolag

Om du är lite finurlig och har för avsikt att komma över en tomt billigt så är det här ett bra alternativ. Dock så förutsätter det att du har stora kunskaper om översiktsplanering, fördjupade översiktsplaner och avstyckning.

Det kommer också alltid vara förenat med ett visst mått av osäkerhet om du inte lyckas avtala med skogsbolaget att tomtköpet först sker vid förhandsbesked.

Om det här var min avsikt så skulle jag granska kommunens tematiska tillägg som LIS-områden för att se var kommunens avsätter mark för framtida bostäder. Speciellt om man är sugen på en strandtomt eller sjötomt.

Övrigt att tänka på vid tomtköp

  • Jordart på tomten – är det en väldränerad tomt eller är det tvärtjockt med lera? detta påverkar en hel del hur grundläggningen bör ske och kostnader associerade med den. Tänk även på tjäldjupet på platsen så du undviker tjälskjutning – och var noga med att lägga randisolering.
  • Servitut – har du kontaktat inskrivningsmyndigheten, lantmäteriet och kommunen för att säkerställa att det inte finns servitut som belastar fastigheten?
  • Höjder på tomten – kommer du behöva gräva ur massor med matjord för att sedan fylla upp mängder med bärlager och liknande för att ens få till en vettig infart till fastigheten? Och hur högt ska du placera färdigt golv från väg? Du måste se till att det marken lutar ifrån huset de närmaste 3 metrarna åt alla håll för att undvika problem. Så en vanlig höjd är ungefär 0.6-0.8m över gatunivå, givetvis helt beroende på hur tomten ser ut i övrigt.
  • Inkopplingsavgifter – Här skiljer det sig väsentligt åt i de olika kommunerna. Var noga med att ta reda på inkopplingsavgifter för vatten och avlopp, el och fiber innan du köper tomten så det inte blir en halvmiljons-smäll du inte förväntade dig. Säkerställ också att tomten ligger inom verksamhetsområdet för kommunens vatten och avlopp om du inte vill anordna eget.
  • Stenar på tomten eller i marken – Det är verkligen inte ovanligt och kanske låter självklart, men kolla så marken inte används för fyllning eller liknande tidigare. Det är heller inte ovanligt att andra tomter i närheten har lagt över sten på närliggande tomter när de byggde sitt hus – för då var din tomt en ödetomt. Det kan lätt bli en dyr historia att behöva snigla/spränga och frakta bort sten och berg.
  • Detaljplan – Jag har sagt det så många gånger innan, köp ALDRIG en tomt utan att ha stenkoll på detaljplanen och hur den fungerar. Titta på det här filmklippet för att få en grundläggande förståelse för hur detaljplaner fungerar.

Behöver du hjälp med att analysera en tomt eller hitta en tomt och kanske även hjälp med bygglovsritningar? slå mig en pling så konsulterar jag gärna åt er, du hittar mina kontaktuppgifter här på sidan. Lycka till!