Målarfärg – de 20 vanligaste frågorna

Vi tog oss an att svara på de 20 vanligaste frågorna om målarfärg, i vissa av svaren så har vi länkar, ibland leder vissa av dessa till våra samarbetspartners och då får vi en slant för att ni väljer att köpa av dem. Det uppskattas i massor, men gör ni inte det så tycker vi om er ändå. Hoppas ni får nytta av våra svar.

Vad innehåller målarfärg?

Bindemedel: Det här är den viktigaste komponenten i målarfärg, det är bindemedel som gör att färgen stelnar och blir till en torkad film på ytan av det du målar.

Lösningsmedel: Syftar till att skapa rätt viskositet i målarfärgen, alltså rätt konsistens – hur mycket ”flyt” det är i målarfärgen.

Pigment: Här får vi själva kulören till målarfärgen, ”pulvret” som vi kallar pigment kommer från olika mineraler eller kolföreningar. Förr i tiden ofta direkt från jorden (därav uttrycket jordfärger exempelvis)

Tillsatser: Det finns nästan lika många tillsatser till målarfärg som det gör till betong för att ändra dess egenskaper. Huvudsaken med tillsatser är att man på något sätt vill förändra målarfärgens egenskaper, kan vara stabiliseringsmedel eller vidhäftningsmedel för att den ska fastna bättre på underlaget.

Video om ni vill se hur färgtillverkningen går till i en modern fabrik

Vad kostar målarfärg?

Billigaste målarfärgen jag kunde hitta nu när jag sökte är väggfärg vit från Byggmax som kostar 469kr för 10L, alltså ca 47kr för en liter. Kollar man istället på de lite ”finare” märkena som Nordsjö, Alcro och Beckers osv så kostar 10L ca 1400-1600kr, så cirka 150kr för en liter.

För att få en uppskattning om hur mycket det är för ett rum så måste vi göra en enkel beräkning. Ett sovrum är ungefär 12kvm som standard idag i en bostadsrätt eller hyreslägenhet så vi utgår ifrån måtten 4 x 3m och en vägghöjd på 2,5m vilket också är standard. Det innebär att vi har en omkrets på rummet på 14m och behöver multiplicera det med höjden 2,5m och får då fram 35kvm som vi behöver måla.

När man frågar i färghandeln så säger de alltid att en målarfärgsburk på 10L brukar täcka ca 30kvm, det innebär att 1 liter täcker 3kvm, så för vår del behöver vi ca 11,7 liter färg.

Om vi då kör Byggmax färg så kostar detta rum 548kr. Om vi istället väljer att måla med ”märkesfärg” så kostar det 1755kr. Nu bortser vi helt från resultatet men rent prismässigt så är det en avsevärd skillnad. Finns också en hel del märken i mellanskiktet men räkna med ett pris i spannet mellan 500-1800kr för att måla ett rum.

Vad är bästa målarfärgen utomhus?

  • Falu Vapen
  • Rusta Premium Fasadfärg
  • Biltema Fasad V
  • Teknos Nordica Eko

Är de färger som Folksam 2018 pekade ut som de bästa målarfärgerna att använda och de enda 4 som blev godkända i deras test för utomhusfärger. Det kan också vara värt att beakta att ytterligare ca 25 målarfärger blev godkända till funktion men klarade dock inte deras miljökrav och blev såldes underkända av den anledningen. Om detta med miljökrav inte är lika viktigt för dig så finns alltså 25 fullt fungerande målarfärger till att använda. Här kommer ni till testet

Vad är skillnaden på billig och dyr målarfärg?

Den stora skillnaden är att i dyr målarfärg så är pigmenten mindre och renare. Det innebär att målarfärgen blir bättre på att täcka underlaget. Billigare målarfärg har sämre täckförmåga tack vare att färgpigmenten är större och av sämre kvalité – därför behöver det oftare målas i flera lager för att täcka samma yta som dyrare färg täcker på en målning.

Är målarfärg farligt?

I en europeisk undersökning så konstaterades att över 90% av alla vattenbaserade ”vanliga” inomhusfärger innehåller konserveringsmedel Konserveringsmedel som kan orsaka allergi och eksem hos målare som kommer i kontakt med färgen via huden. Konserveringsmedlen heter MI och BIT. https://www.arbetarskydd.se/arbetsmiljo/farliga-amnen-finns-i-nastan-all-malarfarg-6568912, Vanliga vattenbaserade inomhusfärger är alltså inte farliga för oss som använder de lite då och då utan mer om du i yrket målar mycket. Däremot så ska vi akta oss för färger med organiska lösningsmedel. Lacknafta, thinner och bensin är exempel på organiska lösningsmedel, dessa organiska lösningsmedel hittar du oftast i lackfärger eller sprayfärger.

Är målarfärg farligt för gravida?

Ja, de färger som innehåller organiska lösningsmedel ska inte användas i närheten av någon som är gravid eller försöker bli gravid. Fråga i målarbutiken och säkerställ att färgen inte innehåller lacknafta, thinner eller bensin. https://www.malarna.nu/siteassets/medlem/gravid/gravid-och-ammar_malarna.pdf

Vad är bästa målarfärgen inomhus?

Bästa billiga målarfärg: Midun Väggfärg Matt (säljes hos Byggmax)

Bästa målarfärg övre prisklass: Nordsjö Inova Silkesmat

Det finns en hel del undersökningar utförda och vi har försökt gå igenom så många som möjligt för att du ska slippa. Vi har fått dela upp dem lite utefter pris så du själv ska få välja vilket segment av målarfärg du vill lägga dig inom, men ovanstående är de målarfärger som presterat bäst i testerna.

Enligt följande test: Testfakta och GDS2019

Vilken målarfärg ska man använda till möbler?

Snickerifärg och lackfärg är det du letar efter då, du vill ha en hård yta som är glatt så det är smidigt att torka av den. Enligt Testfaktas test så är Jotun Lady Interior den bästa snickerifärgen till möbler.

https://www.testfakta.se/sites/default/files/_BINARY_11398.pdf

Hur mycket målarfärg per kvadratmeter?

Det går åt ca 3 liter färg till en kvadrat. Givetvis beror det på hur väl färgen du målar med täcker, men det är på ett ungefär.

Hur mycket målarfärg behövs till ett rum?

För att måla ett rum så krävs ca 12 liter färg. Beräkning ser ni nedan.

Ett sovrum är ca 12kvm som standard idag i en bostadsrätt eller hyreslägenhet så vi utgår ifrån måtten 4 x 3m och en vägghöjd på 2,5m vilket också är vanligt. Det innebär att vi har en omkrets på rummet på 14m och behöver multiplicera det med höjden 2,5m och får då fram 35kvm som vi behöver måla.

När man frågar i färghandeln så säger de att en målarfärgsburk på 10L brukar täcka ca 30kvm, det innebär att 1 liter täcker 3kvm, så för vår del behöver vi ca 11,7 liter färg för att måla ett rum.

Finns det målarfärg utan kemikalier?

Ja men jag känner endast till ett märke inom målarfärg som marknadsför sig som det riktiga eko-valet och det är märket Auro. De har färger gjorda av växtextrakt, krita, mineraler och jordpigment. Bindemedlet är något de kallar Replebin som består av alkohol från växter och organiska syror. Är en vattenlöslig färg och har aldrig själv sett den i bruk så kan inte gå i god för den, men hör mycket gott!

Finns det målarfärg som ser ut som betong?

Ja, ett tips kan vara att använda något liknande Hey’di, det är som en färg men innehåller struktur som gör att du får en betonglook på väggen, eller var du nu vill måla.

Vilken målarfärg andas?

Ett annat ord för att målarfärgen andas är att den är diffussionsöppen, Det innebär att fukt kan vandra igenom färgen och du låser inte inne fukten i konstruktionen på samma sätt. Detta är framförallt användbart i källare och konstruktioner där fukten behöver kunna tränga igenom och ”andas ut”. Mitt tips är att använda en kalkfärg om du behöver en diffusionsöppen färg som ska vara riktigt snygg! Men om inte utseendet är det primära utan du bara behöver en schysst färg så går en vanligt betong och -putsfärg alldeles utmärkt. Jag har kört mycket med denna från Byggmax och det har fungerat riktigt bra.

Vad gör man med målarfärg som har frusit?

Om det är en vattenburen färg som har frusit så är det tyvärr kört och du kan åka med den till återvinningsstationen för att kassera den.

När vattnet i målarfärgen frusit kristalliserar bindemedlet och målarfärgen förstörs då sammansättning och molekylerna i färgen förändras. Detta går inte att reparera med mer vatten eller genom att röra om.

Vilken målarfärg tar bort röklukt?

Du ska använda dig av en spärrande målarfärg likt denna från Byggmax, som fungerar förträffligt bra, dock är det viktigt att du använt dig av en bra målartvätt innan för att få bort så mycket nikotin som möjligt som lagrats i tapeterna.

Vilken målarfärg tål vatten?

Våtrumsfärg tål vatten, det är en latexbaserad färg. Den här har vi använt i våra lägenheter och den här fungerat kanonbra: Våtrumsfärg BW Sandolin Även vanlig inomhusfärg ska tåla vatten i den utsträckningen att du ska kunna torka av den med en fuktig trasa, men inte alls i samma utsträckning som en riktig våtrumsfärg som du kan använda när du målar våtutrymmen.

Finns målarfärg med kvistlack?

Ja det finns, då pratar vi igen om en förseglingsfärg eller spärrfärg men jag tror helt klart att om du har en större yta med panel eller liknande som du ska måla så tjänar du verkligen på att först kvistlacka och sen använda dig av en bra inomhus målarfärg istället.

Vilken målarfärg till bebisrum / barnrum?

Barn föredrar starka färger över pasteller eller mer dova färger. Primärfärger som röd, gul och blå och sekundära som grön, orange och lila är mer tilltalande för barn än ljusa nyanser av rosa, beige och neutrala färger som grå och brun. Precis av den här anledningen ser en leksaksbutik ut som en inredningsmardröm. Men om ni ska gå utefter det de flesta barn föredrar så sikta in er på riktigt starka färger.

Vilken målarfärg ska man använda till plåt?

Plåtfärg, se till att det är minst 8 grader varmt ute, och att du skrapat bort eventuellt flagnande färg och tvättat underlaget helt rent. Sen målar du med Midun plåtfärg från byggmax eller liknande plåtfärg, gärna 2 lager.

När blir målarfärg gammal?

Det är väldigt olika, men öppna burken och kika. Om den luktar illa så är det tyvärr kört och då är det bara att åka med den till återvinningen. Däremot om färgen har skiktat sig så är det inga större problem att rädda den. Kolla gärna videon här med lite hacks på hur du kan rädda gammal färg. Ett par strumpbyxor kan rädda din färg!

Hur snabbt torkar målarfärg?

Vanlig väggfärg är klibbfri efter 2h och övermålningsbar efter 4h. Den torktid anges på målarfärgsburken är beräknad utifrån att rummet håller ca 20-23 grader samt att den relativa luftfuktigheten ej överstiger 50%. Det innebär att om du målar i kallare utrymmen så räkna med väsentligt längre torktider.

Hur får man bort målarfärg från kläder?

  1. Använd diskmedel och vatten och gnugga på målarfärgsfläcken.
  2. Spraya rikligt med hårspray på målarfärgsfläcken.
  3. Använd en rejäl borste för att jobba in hårsprayen.
  4. Låt det torka och använd sedan en pincett för att plocka ut färgbitarna.
  5. Återupprepa stegen tills du fått bort all färg.
  6. Kör sedan klädesplagget i tvättmaskinen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *