Måttguide – Alla mått för ett tillgängligt badrum.

Här hittar ni alla de mått ni behöver för att se till att ni har ett tillgängligt badrum. De är baserade på svensk standard vilket är underlaget som byggnadsnämnden använder för att granska tillgänglighet på bygglovsritningarna. Dessa mått är grundläggande tillgänglighet vilket är normalnivå i bostäder. De är anpassade för en inomhusrullstol / eldriven rullstol med måtten 700mm x 1200mm. Tänk på att alla enbostadhus som byggs måste ha ett tillgängligt badrum på första våningen. Annars kommer ni behöva göra om bygglovsritningarna eller ännu värre så får ni inte slutbesked om ni inte uppfyller kraven.

tillgänglighet toalett
Väggarna här illustrerar arean som måste kunna bli tillgänglig vid borttagande av badkar eller liknande för att badrummet ska anses tillgängligt. Det här är alltså grundläggande tillgänglighet inte utökad.
tillgänglighet handfat
Väggarna här illustrerar arean som måste kunna bli tillgänglig vid borttagande av badkar eller liknande för att badrummet ska anses tillgängligt. Det här är alltså grundläggande tillgänglighet inte utökad. Tänk på att det ska finnas 600mm utrymme för att lägga i en passbit för att tillgängliggöra handfatet så en rullstol kan komma under.
tillgänglighet dusch och badkar
Den sträckade ytan här ska vara tillgänglig, du kan placera ett badkar eller liknande inom ytan men det ska vara möjligt att få till den fria ytan ovan för att badrummet ska anses tillgängligt.
Den sträckade ytan här ska vara tillgänglig, du kan placera ett badkar eller liknande inom ytan men det ska vara möjligt att få till den fria ytan ovan för att badrummet ska anses tillgängligt. Det här är en alternativ lösning med viss skillnad mot ovan.
Tillgänglighet i tvättstuga eller utrymme där tvättmaskin och torktumlare finns. Den sträckade ytan ska alltså vara tillgänglig.
Tillgänglighet i tvättstuga eller utrymme där tvättmaskin och torktumlare finns. Den sträckade ytan ska alltså vara tillgänglig. Detta är en alternativ lösning på tvättstuga där du har tvättmaskin och torktumlare placerade bredvid varandra.

Förslag på utformning av badrum för att uppfylla tillgänglighet

Dessa förslag är framtagna av bygglovsalliansen, vilket är ett samarbete mellan flera olika kommuner. Således är de väl inarbetade och riktigt bra förslag på uppställning av badrum för att säkerställa att de är tillgängliga. Ha i åtanke att dessa är minimimått, så går givetvis alldeles utmärkt att ta till lite extra. Nuförtiden bygger de flesta bra mycket större badrum än kraven, men ändå är det lätt hänt att missa något mått.

Vill ni ha mer information om tillgänglighet vid nybyggnation så kika på vårt tidigare inlägg vi skrivit i ämnet.

källa
källa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *