I det här inlägget kommer vi svara på frågor som: ”Vad är svartmögel?”, ”Varför får man svartmögel?”, ”Hur tar man bort svartmögel?”, ”Är svartmögel farligt för hälsan?”, ”Hur påverkar svartmögel barn och gravida?”
I vanlig ordning så kommer vi tipsa om några produkter i artikeln och ibland så är vissa av länkarna till affiliates vilket innebär att vi får en slant om ni skulle välja att köpa en produkt från dem, givetvis är det uppskattat om så är fallet men gör ni inte det så tycker vi om er precis lika mycket i alla fall!
Vad är svartmögel?
Svartmögel är ett samlingsbegrepp för mögelsorter som är färgmässigt likartade. Ett exempel på svartmögel är Cladosporium, som ofta växer på målade fasader och inomhus. Det kan dock mycket väl även vara bl a Stachybotrys, Aspergillus och Penicillum.
Varför får man svartmögel?
Svartmögel kommer av att vi har tillåtit en mikrobiell organism att frodas på platsen. Mikrobiella organismer finns i luften och överallt så det är inte så konstigt att den har kommit till platsen utan det som är problemet är att vi har skapat en miljö där den trivs. Det innebär att platsen är fuktig och tillräckligt varm för att svartmöglet ska trivas och förökas. Det är i princip oundvikligt att vi får mögel om de här kriterierna är uppfyllda, så för att åtgärda grundproblematiken måste vi påverka miljön.
Vart får man svartmögel?
Svartmögel bildas i varma och fuktiga utrymmen som vinden, badrum, källare, tvättstuga och övriga våtutrymmen. Om du har en hög luftfuktighet inomhus så kan svartmögel även bildas på innerväggarnas tapeter, i garderober och på väggar och fasader. Det är heller inte ovanligt att hitta svartmögel vid avlopp, tvättmaskin, diskbänkar, kakelfogar, yttertak, ytterpanel, möbler, råspont, fönster, duschdraperi och till och med på kläder.
Är svartmögel farligt?
Det enkla svaret är ja, men vi bör vara lite mer nyanserade än så. Vi vet ju att svartmögel kan bero på flera olika typer av mögel så vi satte ihop en liten lista med vilket mögel som leder till vilken bevisad effekt. Källhänvisningar till informationen hittar ni under tabellen.
Mögelsvamp | Kan leda till: |
---|---|
Cladosporium | infektioner i hud och bihålor och lungor. |
Stachybotrys | hosta, snuva, irriterade ögon, diarré |
Aspergillus | svampinfektioner, kan förstärka chans till cancer |
Penicillum | Astma och allergi |
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/aspergillos/
Nu bör vi också beakta att det är nästan omöjligt att säga vilken typ av svartmögel man har hemma. Det kan inte ens ett tränat öga avgöra med säkerhet. Färgen på de olika mögelsvamparna förändras med mängden fukt och värme på platsen och beroende på betraktningsvinkel. Svartmögel är farligt för oss alla men framförallt om man redan har problematik med astma eller om man är gravid eller är ett barn. Det finns bland annat studier som visar på ett samband mellan mögel och ökad risk för Autism. Jag skulle rekommendera att ni besöker LFS där Jerker skrivit massor om hur svartmögel påverkar oss människor och han är verkligen påläst i ämnet.
Hur får man bort svartmögel?
Att ta bort svartmögel är en tvåstegsraket, det går inte att bara ta bort svartmöglet utan att åtgärda orsaken till problemet. Om vi gör det så har vi strax tillbaka svartmöglet och då har vi egentligen bara skjutit upp problemet. Det vi behöver göra är att öka ventilationen, minska på fukten och ta bort svartmöglet.
Börja med att se över ventilationen, om du bor i ett hus med självdrag så kan det vara en bra idé att installera en frånluftsfläkt, även kallad PAX-fläkt som du kan ställa in på att endast suga ut luft vid en viss luftfuktighet. Troligen så har en minskad ventilation (händer ofta på sommaren vid självdragshus) lett till en snabbare tillväxt på svartmöglet.
För att ta bort själva svartmöglet så är tipset att du använder skyddsglasögon, skyddmask, handskar och sen sprayar svartmöglet med saneringsvätska/mögelspray
Men som sagt, det viktigaste är att åtgärda orsaken till svartmöglet annars kommer det vara svårt att komma åt problemet. Ni kanske behöver se över hela ventilationssystemet i huset. Är problemet lokaliserat till ett vindsutrymme eller källare så kan det enkelt avhjälpas med en luftavfuktare. Dock så har vi inte löst själva grundproblematiken med att det blir för fuktigt då men vi har blivit av med själva fukten och således även svartmöglet.
Husmorstips som också biter alldeles utmärkt på svartmögel: Ättika, Ammoniak och Klor/Blekmedel (på vissa ytor).
Lycka till!