10 saker du inte visste att du behöver till ditt garage

För de flesta av oss är garaget så mycket mer än bara en uppställningsplats för bilen. Det är en plats där drömmar föds. I garaget kan vi snickra, måla, meka och fixa med allsköns projekt. Vinterdäck och brädor trängs med bra att ha-saker och gamla prylar som kanske borde ha hamnat på Blocket redan förra året. Du kanske trodde att du har allt som du behöver till ditt garage redan? Så är inte fallet. Vi har listat tio smarta och praktiska saker och prylar som underlättar för dig på olika sätt om du har ett garage hemmavid.

Den här guiden innehåller samarbeten med olika företag som jag länkar till, det är alltså företag jag själv valt då jag tycker att de är bra. Om ni trycker på länkarna och väljer att köpa en produkt från dem så får jag en slant i kistan, så det tackar jag mycket för. Gör ni inte det så tycker jag om er ändå. Så hjärtligt välkomna till 10 saker du inte visste att du behöver i ditt garage.

Rejäl domkraft

Alla som någon gång har bytt hjul på sin bil vet att domkraften som brukar gömma sig i bagageluckan lämnar en del övrigt att önska när det kommer till prestanda. Den kanske fungerar någorlunda vid vägkanten när man råkat ut för en punktering. Men på hemmaplan vill du ha en produkt som varken är vinglig eller som riskerar att orsaka skador på din bil. Eller ännu värre, på dig själv. Ge därför ditt garage och din verktygsarsenal ett rejält lyft med hjälp av en stabil domkraft. Det mesta som handlar om hjul, bromsar, upphängning, dragkrok, oljebyte och service blir både säkrare och enklare att utföra om din bil är stadigt upplyft med hjälp av en stadig och robust domkraft från en pålitlig tillverkare.

Länk till grymma domkrafter hos Verktygsproffsen

Brandsläckare

Oavsett om ditt garage redan står upp eller om du sitter med bygglovsritningar och garageritningar är det viktigt att tänka på brandskyddet. Om du planerar att bygga ett garage och det står närmare än åtta meter från huvudbyggnaden eller någon annan komplementbyggnad gäller speciella regler från Boverket. Men förutom brandtekniska konstruktionslösningar i form av brandcellsgränser och brandväggar är det så klart även bra att ha en brandsläckare på plats utifall olyckan skulle vara framme. Brandskyddsföreningen rekommenderar att man i sitt hem har en pulverbrandsläckare med högsta effektivitetsklass. En likvärdig brandsläckare kan med fördel placeras även i ditt garage. Några bra ytterligare komplement till pulverbrandsläckaren kan vara en släckspray eller en brandfilt. Hängslen och livrem!

Kolla brandsläckare hos Autoexperten

Utomhushögtalare

Ett par bra utomhushögtalare kan ge dig musik ute på din terrass utan att du behöver maxa volymen i vardagsrummet. Men faktum är att ett par bra utomhushögtalare passar minst lika bra i garaget om du spenderar mycket tid där. Högtalare för utomhusbruk är konstruerade för att tåla väder och vind och funkar utmärkt att placera i utrymmen där vanliga högtalare kanske inte är särdeles lämpliga att ha. Även om en trådlös bluetooth-högtalare fungerar helt okej i ett garage får du aldrig lika bra och fylligt ljud som med ett par stereohögtalare. Det blir en helt annan upplevelse och en fantastisk ljudbild. Med ett trådlöst musiksystem kan du dessutom styra allting direkt från din smarta telefon. Medföljande fästen ger dig oanade möjligheter att montera och vinkla högtalaren – både på lodräta och vågräta ytor.

Hifiklubben har riktigt vassa högtalare för utomhusbruk!

Eldriven värmefläkt

Vissa garage är uppvärmda – men långtifrån alla. I utrymmen där det inte finns något vanligt värmesystem kan det vara läge att titta närmare på en portabel värmefläkt som kan ge skön extravärme när det behövs som mest. Inte minst om man vill ha det frostfritt under vinterhalvåret. En portabel värmefläkt har oftast en behändig storlek vilket innebär att de enkelt kan flyttas runt och placeras där den fyller störst behov för tillfället. Tack vare reglerbara värmelägen hittar du snabbt och lätt rätt temperatur i ditt garage. Mer avancerade modeller kommer dessutom med ytterligare funktioner. Exempelvis kan det finnas både frostvakt och timer som går att ställa in efter behov.

Beijer bygg har ett stort utbud av värmefläktar!

Smart termostat

Om du har ett uppvärmt garage kan det vara läge att ta en titt på marknaden för digitala termostater. Genom att automatisera när det är varmt i ditt garage kan du minska onödig energikonsumtion. Något som leder till besparingar som är bra både för plånboken och för miljön. Genom att använda smarta hemprodukter som kan styra temperaturen baserat på variabler likt lokala väderprognoser, så kallad geofencing och om fönster är öppna eller stängda kan stora mängder energi sparas. De flesta smarta hem-produkter kommer med tillhörande mobilappar som säkerställer att dina värme- och klimatanläggningar förbrukar så lite energi som möjligt. Till exempel kan du välja schemaläggning veckovis eller ändra temperaturen på distans om dina planer ändras. Eller helt enkelt låta appen känna av när du är på väg hem.

Clas Ohlson har flera alternativ för smartare uppvärmning!

Vägghängd arbetsbänk med verktygstavla

Ett garage är så mycket mer än en avställningsplats för dina olika fordon. Det kan även fungera som ett hobbyrum och en arbetsplats där du förverkligar dina drömmar. Därför behöver du en rejäl arbetsyta, och gärna då en som inte tar upp för mycket plats när du inte använder den. Med en smart arbetsbänk med redskapstavla ser du till att få ditt jobb gjort. Eftersom den dessutom är vägghängd sparar du samtidigt viktigt golvutrymme som du kan använda för annat. På den tillhörande håltavlan får du plats med ett antal verktygskrokar där du smidigt kan förvara alla dina redskap.

Riktigt smart arbetsbänk från clas ohlson

Uppkopplad övervakningskamera

Smarta hem-produkter har gett svenska hemägare en ny möjlighet att ha koll på vad som händer i huset eller garaget, oavsett var man befinner sig för tillfället. Det börjar bli allt vanligare att man har en uppkopplad kamera både inomhus och utomhus som man kan nå med en app. Med hjälp av din telefon kan du när som helst titta till ditt garage och även få uppdateringar om någon obehörig rör sig på din tomt. Det ger en extra dimension av säkerhet – men uppkopplade kameror kan även användas för att underlätta vardagen när man är på jobb, på resande fot eller julledighet. Med hjälp av mobilen kan du när som helst titta till både “gård och stuva” och kommunicera med personer som befinner sig på din tomt.

Granngården kör med farmcam som klarar riktigt kargt klimat!

Finurliga förvaringssystem

Ett välstädat garage ger en inre tillfredsställelse och är den grund på vilket samhället vilar, för att travestera Karl-Bertil Jonsson. Ett ordentligt förvaringssystem är a och o för att kunna hålla ordning i både förråd och i garage. I ditt garage samsas allt från bil och cykel till verktyg och skitutrustning. Med ett bra förvaringssystem för stora som små saker kan du se till att du får en lösning i ditt garage som passar perfekt dig och för dina behov. Oavsett om du behöver ha ordning och reda bland dina verktyg eller om du bara inte har tillräckligt med plats är väl uttänkta förvaringslösningar något du bör titta närmare på. Genom att organisera upp garaget blir det enklare för dig att arbeta i det. Fundera kring hur du bäst vill nyttja ditt garage och planera därefter. Glöm heller inte bort att giftiga och brandfarliga vätskor och gaser måste tas om hand på ett säkert sätt.

Byggmax erbjuder flera olika förvaringslösningar du borde kika på

Musfälla i plast

Gnagare i allmänhet och möss i synnerhet tuggar gärna på det mesta som de kan komma åt. Det innebär inte minst en stor risk för dig som har ett garage dit ohyra kan leta sig in. Eftersom möss gärna gnager på exempelvis elledningar kan de orsaka skador och ställa till med kortslutningar i värsta fall. Möss tar sig allra helst in i hem och garage under vinterhalvåret eftersom det är där de kan hitta föda och värme. Genom att sätta ut musfällor och täppa till öppningar i fasaden under denna period minskar du risken för att en gnagare letar sig in i ditt garage. En musfälla av plast är prisvärd samt enkel att gillra och tömma, inte minst tack vare sitt enhandsgrepp.

Odla.nu har en kanonbra musfälla!

Marksten

Om ditt garage är din ögonsten behöver du även titta närmare på uppfarten och hur den ser ut. Det behöver inte kosta en förmögenhet att lägga marksten på din tomt, tvärtom. Marksten är inte bara vackert utan även praktiskt. Som grädde på moset är det ofta ganska lätt att lägga den själv. Du kan välja mellan olika markstenar av betong eller granit som självklart kommer i olika former, färger och strukturer. Tack vare ett stort utbud blir det en enkel och smidig väg till en mer personligt utformad garageuppfart. Till glädje för både dig och eventuella besökare. Glöm inte att fundera över viktiga saker när du kikar på bygglovsritningar och garageritningar. Till exempel hur dagvattnet ska transporteras bort. Eller om du vill ha lampstolpar, infälld belysning i marken och ett eluttag till motorvärmaren – då krävs det allt som oftast en elektriker som kan hjälpa dig med det.

Kör schysst marksten hos stenbolaget!

Ni har väl inte missat att vi skrivit en helt enorm guide på hur man bygger garage? och att vi erbjuder gratis bygglovsritningar för både garage och carport?

3 Replies to “10 saker du inte visste att du behöver till ditt garage

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *